Crap

Numiti-l cum vreti: crap, ciortan, oglinda, amur, cteno sau novac, acest peste este cel mai ravnit in competitiile de pescuit Europene. Datorita fortei cu care lupta in carlig dar si a dimensiunilor si greutatii impresionante la care poate ajunge, crapul este preferat de majoritatea pescarilor sportivi dar si amatori deopotriva.

crap

Crap

Peste din familia ciprinidelor, crapul traieste in majoritatea apelor dulci din tara noastra, in special in zonele cu vegetatie abundenta, atat in rauri in zonele cu apa domoala cat si in lacuri, iazuri si pe tot parcursul Dunarii, de la intrarea in tara, Delta Dunarii si pana la varsarea ei in Marea Neagra.

Crapii sunt omnivori, consumand insecte, viermi, plante si orice altceva li se ofera.

Specii de crap:

Crap Comun

Crapul comun este cea mai raspandita specie de crap din toata lumea. Culoarea crapului comun variaza de la auriu deschis pana la maro inchis, cu corpul acoperit de solzi mari. Gura crapului este mare, carnoasa, cu doua perechi de mustati de o parte si de cealalta.

Crap Oglinda

Corpul Crapului oglinda se aseamana cu al celorlalte specii de crap. Solzii crapului oglinda sunt foarte mari fata de solzii crapului comun si pe diferite portiuni acestia pot lipsi cu desavarsire.

Crap Golas

Cu corpul asemenator crapului oglinda, crapul golas este total lipsit de solzi. Gura este orientata in jos, crapul golas hranindu-se exclusiv in malul de pe fundul apei in cautare de viermi.

Amur, Cteno

Amurul, sau Cteno este un crap lunguiet, cu solzi gri-argintii mari, pe tot corpul. Crapul amur, cteno prefera alimentatia vegetala, consumand cantitati foarte mari de plante din apa. Este un peste bataios, care se lupta foarte puternic atunci cand aste agatat in carlig.

Fitofag, Novac

Novacul si crapul fitofag sunt foarte asemanatori. Datorita hranirii exclusive cu plante si plancton crapul novac si fitofag nu sunt cautati de catre pescari. De obicei sunt pescuiti doar din greseala.

 

Leave a Reply